L'examen de l'enunciat incomplet

T'has trobat alguna vegada un examen on en algun dels enunciats hi faltés una dada?

Estic convençut que sí. Per part meva, m'ha passat tant com a examinat com quan he estat l'examinador. Aquestes coses passen i no cal estirar-se els cabells. Fins i tot en un examen de selectivitat recent es va donar aquesta situació.

T'has plantejat si qui t'examinava ha escollit l'opció òptima a l'hora de corregir aquest examen?

Això ja no ho tinc tan clar.

 

Analitzem-ho breument.

 

Quines opcions té l'examinador?

Dependrà del moment en què s'adoni del fet que falta una dada. Si se n'adona mentre s'està fent l'examen, l'afegeix i s'elimina el problema.

Però si se n'adona a posteriori, les opcions són múltiples i van des d'anul•lar la pregunta, fins a donar-la a tothom per bona, passant per un entremig que és valorar si s'ha intentat resoldre-ho igualment fent servir la lògica i deixant el resultat en funció d'una variable que seria aquesta dada que falta a l'enunciat.

 

Tenint en compte que els exàmens serveixen (o haurien de servir) per demostrar que es tenen clars una sèrie de conceptes, crec que el criteri òptim de puntuar aquests enunciats hauria de ser analitzar si el procediment seguit és el correcte, si s'ha detectat que falta una dada, si s'ha estat capaç de resoldre l'exercici fins el punt en què faria falta aquesta dada, ... en definitiva, si la persona avaluada ha intentat donar proves de que domina la matèria. Com deia un professor de Literatura Espanyola que vaig tenir, els alumnes han de procurar que qui corregeixi els seus exàmens pensi "este tío sabe!".

 

Però la part més interessant, des d'un punt de vista matemàtic, és analitzar què passa si el corrector de l'examen opta per algun dels dos casos extrems: anul•lar la pregunta o donar-la a tothom per correcta.

Creieu que tenen el mateix efecte les dues opcions sobre les puntuacions dels avaluats? 

Davant d'anàlisis matemàtiques d'aquest tipus, recomano que la gent se centri en les situacions més crítiques o exagerades:

 

Posem per cas un examen que puntua sobre 10 i que l'aprovat està en el 5, que sol ser el més freqüent (en una altra ocasió parlarem sobre si aquest criteri d'exigència és apropiat o no des d'un punt de vista d'eficiència, i si els exàmens són la millor manera d'avaluar).

Per tant, si un alumne obté inicialment una puntuació de 4, estaria suspès, oi?

Si en aquest examen hi hagués hagut un enunciat incomplet, i l'examinador optés pereliminar aquella pregunta, aquest alumne hauria obtingut la mateixa nota, un 4, però sobre un màxim de 9 punts, que seria equivalent a un 4,44 sobre 10, i seguiria tenint l'examen suspès.

Si per contra, l'examinador optés per donar-la per correcta a tots els avaluats, la seva nota passaria a ser de 4+1=5 punts sobre els 10 inicials de l'examen, amb la qual cosa estaria APROVAT!!!

 

És cert que, probablement, aquesta persona que ha tret un 4 no hauria fet del tot bé l'exercici en qüestió. Però pel benefici del dubte, i pel temps que ha hagut de destinar a una pregunta que no tenia solució tal i com estava plantejada, aquesta persona crec que mereix l'aprovat. És que sinó, es podríem trobar amb la situació absurda que qualsevol alumne, quan s'equivoqués en qualsevol pregunta de qualsevol examen (estigués o no ben plantejada), li digués al professor: "aquesta pregunta com que m'he equivocat, no me la comptis i puntua'm només les que he fet bé...".

 

Llavors, a veure qui és el llest que li argumenta que això no pot ser?

Escribir comentario

Comentarios: 14
  • #1

    mariona muñoz (lunes, 27 enero 2014 20:30)

    i l'opció de comentar que hi ha l'error en el moment en que estàs fent l'examen?...
    ja sé que després no faria falta fer aquest post.... però...

  • #2

    maxius-consultoria (jueves, 30 enero 2014 13:15)

    Efectivament si l'error es detectar mentre s'està fent l'examen la situació és molt diferent.
    Crec que llavors hi ha un parell de variables que s'han de tenir en compte:

    - El fet que l'examen es faci només en aquell espai o que es realitzi simultàniament a més llocs, com seria el cas de la temuda Selectivitat.
    - Edat, preparació, maduresa, ... dels examinats.

    En un examen de Selectivitat es fa gairebé impossible poder informar a tots els alumnes en el mateix moment en què es fa l'examen. Per tal de no afavorir els assistents d'una aula en concret, si es donés el cas que algú detectés la manca de la dada i ho comuniqués a la persona responsable d'aquella aula, caldria reafirmar que l'enunciat és el que és i que si hi troba a faltar alguna cosa ho faci constar a l'examen. Considero que seria la manera més equitativa de resoldre la situació.

    En canvi, si es tracte d'un examen amb aula única, quan es detectés la dada que falta seria molt fàcil afegir-la oralment i així tothom tindria les mateixes oportunitats. Però aquí és on hi podria entrar la segona variable: depenent de les característiques de l'examen i els examinats (edat, preparació, maduresa, ...), l'examinador podria optar per reafirmar l'enunciat tal i com estigués plantejat d'inici. Llavors, hauria de puntuar molt positivament aquells alumnes que haguessin detectat la dada que mancava i haguessin intentat resoldre aquella pregunta fins on li hagués permès aquella mancança.

    Aquesta útlima opció potser no seria viable en el cas de nens que potser encara no han acabat de desenvolupar la capacitat de raonament que exigiria una situació així. Però en canvi, des el meu punt de vista, seria l'opció més desitjable, ja que permetria comprovar el fet que es domina la matèria fins al punt que es poden detectar mancances amb total seguretat. D'aquesta manera, a banda de demostrar els coneixements de la matèria, es poden detectar els comportaments més madurs en quant a raonament.

    Perquè... els exàmens han de servir per demostrar els coneixements únicament? o potser convindria poder-ne extreure més informació per tal de poder avaluar més aspectes?


  • #3

    Mia Chabolla (jueves, 02 febrero 2017 11:04)


    Hey there, You have done a great job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  • #4

    Belle Miga (domingo, 05 febrero 2017 14:21)


    Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  • #5

    Tammi Scheuermann (martes, 07 febrero 2017 04:09)


    I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really fastidious article on building up new blog.

  • #6

    Daniele Sinner (martes, 07 febrero 2017 08:49)


    Does your site have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to shoot you an email. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

  • #7

    Latosha Rebuck (martes, 07 febrero 2017 14:21)


    I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this web site is in fact pleasant.

  • #8

    Georgetta Lipsey (miércoles, 08 febrero 2017 13:27)


    Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

  • #9

    Cyndy Maly (miércoles, 08 febrero 2017 14:00)


    Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards

  • #10

    Hyo Severino (jueves, 09 febrero 2017 02:38)


    Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

  • #11

    Yun Kennerson (jueves, 09 febrero 2017 19:06)


    This is the right web site for anybody who hopes to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to�HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about for ages. Excellent stuff, just wonderful!

  • #12

    Hsiu Mckinney (jueves, 09 febrero 2017 23:40)


    Hi there, You've done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they'll be benefited from this web site.

  • #13

    Mitsue Daub (viernes, 10 febrero 2017 02:42)


    I think the admin of this website is really working hard in support of his website, for the reason that here every information is quality based material.

  • #14

    Kimberli Santo (viernes, 10 febrero 2017 04:04)


    It's an awesome article in support of all the online users; they will take benefit from it I am sure.